top of page

Seksualitet

Der kan være mange grunde til at parforholdet ikke fungerer seksuelt.

Og de bagved liggende faktorer er afgørende for, at få et sundt og

givende sexliv. Alt for mange i tiden fortaber sig i tekniker, dimser m.m.

og jagten på et lidenskabeligt samliv, er for

så mange mennesker blevet livets omdrejningspunkt. 

 

Det du fokuserer på får dig...

Et godt parforhold indeholder mange elementer og en af dem er sex.

Men ingen kan holde til, at leve sammen bare på "god sex" - der skal

mere til. På den anden side, er sex en sammenhængskraft mellem to

mennesker, og når sexlivet er på standby, så kan det være et udtryk

for at noget andet halter i forholdet.

 

En mand kom til mig for et par år siden. Da jeg spurgte ham hvorfor,

han havde opsøgt mig, sagde han ordret: "Min kone og jeg er blevet

enige om, at vi skal have et bedre sexliv, derfor er jeg her". Jeg

spurgte ham så, hvad det helt konkret var de søgte, og undrede mig

over, hvor hans hustru var. Det kunne han ikke svare på, og det

vidste jeg måske godt. 

 

Dette er meget typisk. Mange mænd føler ikke, de får sex nok og mange

kvinder føler ikke, de får kærlighed nok. 

 

Seksualitet handler om langt mere end den seksuelle akt. Ordet Eros, som vi kender det i erotik, betyder længsel og du kan læse mere om Eros under Kærligheden. Seksualitet handler om vores identitet mere end noget andet. Men intet andet sted i livet findes der det "Sted", hvor to mennesker er mere sårbare og mere autentiske end i det seksuelle. 

 

Ofte forbinder vi sex med vores egen lyst og begær. Men det er fordi vi ikke helt har fundet ind til hvad seksualitet og sex er. Hvis vi ser det alene ud fra vores eget behov, så misser vi den store sammenhæng, og dermed også glæden ved det fællesskab.

 

Eros betyder som bekendt længsel. Længslen efter hvad? Sex? Ja, det er en del af det. Men den store sammenhæng handler om noget større, nemlig om forening, fællesskab, harmoni, samhørighed, forbundethed og meget mere. Længslen er udtryk for en kraftfuld indre energi, som driver os mod et andet menneske.

 

Det forunderlige ved os mennesker er, at vi først bliver rigtig hele når vi deler livet med en anden. Det at dele sig med en anden gør at vi først rigtig finder os selv, når vi finder den anden. 

 

Problemer i sexlivet handler som regel ikke om sex men om så meget andet.

Sex er mere spirituelt end det er hud mod hud...

Dyr parrer sig. Det er hormoner der bestemmer. Der er ingen følelser. Mens hingsten bedækker hoppen, spiser den nærmest upåvirket videre.

 

Men med mennesket er alt anderledes. Hvis sex bare er hud mod hud, hvad er så problemet med utroskab. Et håndtryk er også hud mod hud, men det vil ingen da tage anstød af. Hvad er det der gør den seksuelle akt så speciel, for det er jo også hud mod hud, så hvad er forskellen?

 

Sex har en åndelig eller spirituel side, som forener to mennesker på en utrolig og fantastisk måde. En mand fortalte mig om hans utroskab, og da jeg spurgte ham hvad det betød for ham, hvad der skete med ham ved denne handling, så kom det prompte fra ham: Jeg har "blandet ånd" med en fremmed kvinde.

 

Når harmonien er væk, når bebrejdelser er hverdagens eneste udtryk for fællesskab, når ensomhedens klamme hånd har lagt sig på os, så er sex ikke længere en gave men en ulidelig smerte. Noget der skal overstås. Noget der ikke længere forener os men som en kvinde sagde adspurgt om hun i sit lange liv havde overvejet skilsmisse: Nej, svarrede hun, men jeg har tit overvejet mord.

 

Sex er et mysterium og det er det fordi det er en del af kærligheden. Prøv at ser her hvad John Sanford siger om Eros:

 

 

"Eros is af mighty power, which is at the heart of all human creativity, all love between people, even at the heart of the relationship between a human being and God. Eros warms life, gives hope to living beeings and alone makes a sacrifiacial life possible. But when a human being wishes to claim eros as his or her own, to lay hold on the mystery of the Coniunctio (samhørrighed) as his og her private possesion, then Eros is corrupted by greed and possessiveness, and its promise of a higher consciousness is negated.

 

Samme John Sanford siger i en anden bog:

 

›”God has so built us in our spirits that whatever woman a man enters, their spirits are united to each other from that moment on. Each other person’s spirit seeks, from the moment of union, to find, fulfill, nurture, and cherish the one who entered into that union with him/her…

›Once a wrong union has been entered, our spirit still remembers that union and seeks to fulfill the other. If there have been many immoral unions, with many partners, our spirit becomes like en overloaded transformer, trying to send its current in to many directions. Having been delivered by confession, absolution, and prayer for separation, counselees have often cried out, “I have never felt so free. I did not realize how scattered I felt. I feel together again.” Of course ! Their spirits were no longer having to search heaven and earth to find and fulfill dozens of forgotten partners.”

 

I det øjeblik en seksuel forening finder sted, så vil de to menneskers ånd, fra da af søge hinanden, fordi de i den anden finder "fullfilment". VI har ikke rigtig noget dansk ord der dækker over meningen, men nu er vi ude på dybt vand. Nu er sex som det fremstilles i porno, sexscener i mange film, bøger m.m. langt, langt væk fra hvad det i virkelighed handler om. 

 

Som mand skulle der gå mange år før det begyndte at gå op for mig, at hvad seksualitet er, nemlig den jeg nu er, hele min personlighed og mit væsen er en side af min seksualitet. Men sex er bare et spadestik dybere, fordi det involverer en anden. Når to mennesker går ind i det rum, deler hinandens ømhed, nærhed og nøgenhed, så er vi sårbare. Så er vi så tæt på at være der hvor mennesket er skabt til at være. Så er relation så intimt, at det helt klart deles mellem to mennesker, der vil hinanden. Her handler det ikke om at præstere, men om at være.

 

Menneskets væren handler om at vi er åndelige væsner, vi har noget i os, som er så dybt, at ingen kan forklare det. Der er en side af os, som i ordets helt rigtige betydning er ubeskrivelig, utilgængeligt, men som hele tiden melder sig ind i vores tanker og følelser - det længslens inderste rum i os, det sted hvor vi er os, det sted vi søger i den anden. Vi prøver at åbne os, gøre os tilgængelige og det er så stort for os, at vi ikke kan dele det med nogen anden end den elskede. Det er som en have der arbejdes i hele livet, som stadig bare bliver smukkere og mere udtryksfuld, og hvor der ikke er adgang for andre. En fremmed er som en kæmpe gummiged der maltrakterer og molesterer det hele til ukendelighed. Når det opleves sker der forfærdelige, at vi ikke længere kan kende os selv, fordi vi ikke længere bare er "os selv", vi er blevet til VI. 

Sexology.jpg
bottom of page